Veelgestelde vragen

Is een nareactie op de osteopathische behandeling normaal?
Ja, je kunt één of twee dagen merken dat je wat moe bent of een toename van klachten krijgt, maar dat zou niet zeer erg moeten zijn. Veel mensen ervaren ook geen bijwerking van de behandeling.

Hoeveel tijd zit er tussen de behandelingen?
Tussen de behandelingen zitten vaak meerdere weken. Die tijd is nodig voor herstel en balans van het lichaam.

Kan een osteopaat wat betekenen tijdens de zwangerschap?
Ik heb een bijzondere interesse in de behandeling van zwangeren en baby’s. Veel problemen in de zwangerschap worden in de reguliere zorg nog niet goed erkend en wordt weggeschoven onder de noemer ‘Dat hoort nou eenmaal gewoon bij de zwangerschap’, terwijl ik als osteopaat veel kan bijdragen om klachten te verlichten.

Kan een osteopaat baby’s behandelen?
Huilbaby’s of kinderen met veel onrust kunnen heel erg geholpen worden met een osteopathische behandeling. Krampjes, reflux en slecht slapen zijn meestal in slechts enkele behandelingen goed te beïnvloeden.

Wat is het beste moment om een check up te doen van mijn baby?
Dat kan al direct, maar als er geen forse klachten zijn, is het prima om te wachten tot na de 6 weken.

De eerste weken kun je gerust nog de tijd nemen om thuis te settelen, mits er geen prominente klachten zijn. Na 6-8 weken is de ideale tijd voor de check up van een kindje zonder klachten.

Indien er wel problemen zijn zoals problemen met voeding, onrust of reflux bijvoorbeeld, is het wijs om eerder langs te komen voor onderzoek.

Wanneer kan je na de bevalling starten met osteopathie?
Als alles goed gaat kom je pas wanneer je er zin in hebt.  Dat hoeft niet per se al na 2 weken, tenzij je er zelf behoefte aan hebt.

Als er wel klachten zijn kun er al direct na bevalling gestart worden met osteopathie.

Wordt een baby gekraakt?
Nee, er worden altijd zachte technieken gebruikt.

Wat bedoel je met een ‘Holistische behandeling’?
Een behandeling osteopathie is niet alleen gericht op de manuele handelingen die ik uitvoer, maar ook de adviezen over bewegen, rusten, stress en voeding.

De mens bestaat niet enkel uit 2 afzonderlijke delen: een fysiek (lichamelijk) en een psyche (mentaal). We bestaan uit een enorm complex samenspel van lichamelijke activiteiten die je belevingswereld beïnvloeden. Een paar voorbeelden:
– je hormonen (fysiek) die bepalen of jij lekker in je vel zit.
– als je je onrustig voelt in je hoofd (psyche) voel je dat in je lijf. 
– wanneer je je goed voelt, is het makkelijker om gezonde keuzes te maken.
– indien je gezonder eet, voel je je fysiek en mentaal beter.

Maar er is nog zo veel meer in dit complexe systeem…

Er zijn veel omgevings- en gedragsfactoren die invloed hebben op jouw lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Waar mogelijk probeer ik deze mee te nemen in de behandeling. Door de mens als geheel te zien van fysiek, emoties, gedrag, in samenwerking met zijn omgeving, krijg je een holistische benadering.

In hoeverre geef je advies over voeding?
Omdat ik van mezelf al erg geïnteresseerd ben ik voeding, weet ik hier al aardig wat over. Wanneer het echter om voedingsadvies bij (top)sporters gaat, of vragen die een apart behandeltraject vereisen, zal ik graag doorverwijzen naar een (orthomoleculair) diëtist. Zij hebben diepgaande kennis en ook meer tijd om jouw persoonlijke doelen te bespreken.

Zo werk ik graag samen met sportdiëtist Lisanne Bruijsten die ook betrokken is bij het programma Keer Diabetes 2 Om en Voedingsadviesbureau La Vita Sana die naast orthomoleculair advies bij diverse aandoeningen ook kinderen begeleidt.

Geef je ook beweegadviezen/ oefeningen?
Dankzij mijn werk als fysiotherapeut kan ik oefeningen en beweegadviezen meegeven om de behandeling te ondersteunen. Soms is het fijn om wat meer begeleiding hierbij te krijgen. Een fysiotherapeutisch traject bij een praktijk kan prima samengaan met een osteopathisch behandeltraject.

Kijk ook eens op www.fysiosupport.com, www.praktijkdenhooge.nl of www.fysiotherapiedewilg.nl

Wil je gewoon graag sporten onder begeleiding, dan heb ik erg goede ervaring met Cécile & Franks Backyard Gym. Ze bieden begeleiding in een veilige omgevingen waar plezier hebben in bewegen voorop staat.

Kan ik ook voor een check up komen, zonder dat ik klachten heb?
Jazeker, een APK’tje zou iedereen goed doen.